Anabanana

Anabanana

Pozdravljeni na mojem blogu! Pred vami so utrinki objavljanih zapisov - za več besedila kliknite na READ MORE... ali pa na naslov članka, ki vas zanima! 

Upam, da vam bo branje v veselje :) Imejte se lepo in se beremo!

Bi bili radi obveščeni, ko bo kaj novega? Prijavite se na Anabananine novičke, kjer objavljamo tudi vse novosti z bloga! 

Nedelja, 06 September 2015 17:31

Pleničke Delfi uspešno na testu

Jesen počasi prihaja in ob spominih na letošnje poletje delim z vami izkušnjo z dopustovanja. Pralno-pleničkarski kup plenic in robčkov smo letos, poleg ostale otroške in najine športne opreme, peljali kar daleč od domačega pralnega stroja.
 
Že dlje časa sem si zatiskala oči pred tem, da so naše plenice že reees utrujene! V skoraj štirih letih, kar jih imamo (na polno previjamo z njimi 3 leta, kak mesec pa smo uporabljali po eno samo za čez noč) smo jih pošteno gnali in prali ali kako bi rekla :).
 
 
 
Kupila sem, kot lahko prebirate na tem blogu, GroVia hibridni AI2 sistem (če te zanima več, prebrskaj na www.grovia.com) in sicer 36 vpojnih vložkov, pa en kup vpojnih dodatkov, ki jih položiš šez osnovni vpojni del, tako da je skupaj plenice pač več in lahko zadrži več. Dovolj velik kup, da sem pričakovala, da bodo zdržale dva otroka. No, če priznam, se mi je zdelo, da bi morale še vsaj tretjega! A na uradni strani so imeli že ko sem jih kupovala (po mojem prvotnem mnenju zadržano) napisano, da je priporočena doba uporabe dve leti... Kar se je na mojo žalost izkazalo za resnično, kar se vpojnih jeder tiče, ki so na sliki vidno strgani (prekrivne hlačke (na sliki le Delfijeve) in GroVia prefoldi iz bambusa (obrobljeni z zeleno in modro) so še vedno kot novi in jih zelo radi uporabljamo). Je pa res, da smo plenice sušili na zraku samo pol leta, potem pa smo kupili sušilec in jih veselo matramo v njem od takrat dalje in res je tudi, da so le vpojni vložki začeli razpadati, medtem ko so prekrivne hlačke ostale kot nove (s pritiskači, prane na 40°C, sušene na zraku).
 
In tako si že nekaj mesecev želim dopolniti svoj kup pralnih pleničk. Slovenski uvoznik GroVia plenic je medtem nehal obstajati, zato sem se odločila poizkusiti kaj drugega in od številnih možnosti se mi je kar malo mešalo. Sredi dilem mi je pred oči skočila novica, da so Delfi plenice spet pri nas na trgu in hitro sem prišla do petih plenic Delfi za preizkus.
 
Še zapakirane v prozorne vrečke smo spakirali na dopust, kjer smo planirali popolno pralno previjanje. V apartmaju je bil seveda pralni stroj, sicer se tega projekta ne bi lotila :). Skratka, Delfije sem odpakirala po dnevu ali dveh privajanja na novo okolje. V enih paketih sem našla en, v drugih dva (obljubljajo dva, zato le preverite, da ju imate) vložka iz mikrofibre in prekrivne hlačke, ki so na zunaj iz nepremočljivega PULa, znotraj pa iz plasti, ki deluje kot mikrofibra. Imajo pritiskače, ki se malo bolj na trdo zapenjajo kot GroVia (ki ima res vrhunske pritiskače), a so svojo nalogo opravljali kot je treba in zato niso nam ali našemu 11-mesečniku povzročali slabe volje. 
 
 
Delfi pleničke delujejo na sistem žepa. Se pravi, da je med dvema plastema hlačk luknja (zadaj, na hrbtu), v katero se vtakne vpojni vložek (ali dva), lahko pa natlačite tudi kaj drugega, kar vpija vodo, če želite :) Ko je plenica umazana, izvlečete vložke iz žepa ven in vse skupaj vržete v pranje. Prekrivne hlačke gredo pri taki vrsti plenic po prav vsaki uporabi v pranje skupaj z vpojnimi jedri, zaradi česar bo morda prej potrebna menjava elastik okoli nogic kot pri variantah, ki se perejo posebaj, pri nižji temperaturi. Je pa tako bolj udobno, ker gre vse skupaj naenkrat iz stroja. Tako ni potrebno loviti prekrivnih hlački iz stroja z oblačili in je vedno vse skupaj pri roki (ali pa vse skupaj umazano, če pozabite dati v pranje :)). Delfi pleničke so reees zelo hitro suhe (gotovo vsaj 2x hitreje od bombažnih) in to na zraku, da se razumemo!
 
Kaj smo ugotovili:
KROJ: Plenička Delfi je med nogami širša od GroVia, ki jih imamo prvotno doma in ki slovijo po svojem ozkem kroju. Malo sem se zato bala, da bodo izgledale glomazno in da bodo morda kaj ovirale 11-mesečnega O pri gibanju, vendar so tako mehke in prilagodljive, da se razlika v širini sploh ni poznala. Ne vem, kako bi to izgledalo pri majhnem dojenčku ali novorojenčku, vendar lahko rečem, da se zaradi mehkobe zelo lepo prilegajo okoli nogic, kar je zelooooo pomembno pri zadrževanju vsebine, ki sodi v plenico, v njej in ne zunaj nje! Delfi ima dobro načrtovana mesta pritiskačev in zelo mi je všeč, da lahko obseg nogic lepo prilagodiš ne da bi moral močno zategniti pleničko tudi čez trebuh. Čez trebuh močno zapeta pralna plenica je namreč zelo neudobna, saj je debelejša od plastičnih in hitro tvori nekak oklep okoli trupa. Mi vedno puščamo prostor okoli trebuščka, da lahko otrok udobno tudi sedi, ne da bi ga plenica tiščala. In brez skrbi, drekec ne bo nikamor ušel! Iz pralne plenice nam ni še nikoli ven pogledal (razen če je bila slučajno luknja okoli nogic zaradi narobe zapete ali prevelike plenice). Iz plastične pa hitro kar prileze pri hrbtu ven, kajne? 
 
VPOJNOST: Vpojnost pri Delfi pleničkah je super. Mikrofibra je zelo vpojna, plenica je vedno zdržala in vse zadržala.
 
OBČUTKI: Vesela sem, da je del mojega pralnega kupa tudi par Delfi pleničk. Prav pridejo še posebej zato, ker se zelo hitro sušijo! Suhe so bile v polovici časa sušenja ostalih, recimo bombažnih, vložkov. Vendar mi je osebno vseeno ljubši občutek bombaža ali bambusa na koži oz. rokah kot mikrofibre. Mali O sicer ne kaže nobene razlike med nošenjem Delfijev iz mf ali GroVia bombaža/bambusa. Za večji del pralnega kupa zato bolj zaradi sebe še vedno raje izbiram naravne materiale. Prepričana sem, da bodo tudi pri Delfiju imeli podobne misli in kmalu uvedli tudi kakšno alternativo mikrofibri. Opazila sem, da vložke že ponujajo tudi v bambusni različici in prav zanima me, kaj bo še sledilo. 
 
A, še tole za konec. Kljub temu, da imajo Delfi pleničke žep, ga mi večinoma ne uporabljamo in vložke kar naložimo na hlačke in zapnemo na rito. Razlog? Ker ne uporabljamo tistih papirčkov, se na material na notranji strani hlačk drekec dostikrat preveč zalepi in ga je zato skoraj nemogoče lepo odlepiti in spraviti v wc. Veliko lažje je to narediti z vložka (je drugače tkan, čeprav je tudi iz mikrofibre), vendar še vedno neprimerljivo z bombažem ali bambusom (tudi prefoldi GroVia super pašejo na Delfi prekrivne hlačke in všeč mi je, ker lahko pleničko sestavim iz tega, kar imam pač pri roki). Rešitev? Uporabljajte papirnate podloge, če vas to spravlja v slabo voljo! Jaz osebno sem sicer načelno proti, ker so ti papirčki več kot pol cene plenic za enkratno uporabo, kar me preveč jezi. Ampak to sem pač jaz :)
 
Upam, da ste uživali v branju in izvedeli kaj uporabnega. Najpomembneje je, da izberete pralne plenice, ki si jih želite in ki imajo take lastnosti, ki jih potrebujete. Tako vam bo pralno previjanje v veselje in ponos, saj boste nekaj dobrega naredili za kožo svojega otroka, in en ogromen kup plastike na deponijah bo manj! Zato le pogumno in ne pozabite na pralne robčke!

 

Sreda, 04 Februar 2015 13:12

1,2,3, Boba 3G v Boba 4G spremenim!

Z mislimi podoživljam zadnje mesece odkar sem že drugič mama in čas je, da nekaj praktičnega znova podelim z vami...

Po dolgem času nošenja prvega otroka v naši Bobi 3G, se je rodil naš drugi, mali O. Bila sem prepričana, da potrebujem za nošenje novorojenčka še raztegljiv trak (zaradi mnogih pohvalnih mnenj sem se zagledala v Boba wrap), a ga kot zakleto ravno v mesecih, ko bi ga potrebovala, ni bilo v zalogi trgovin. Enega sem si zato za prvo silo sposodila od prijateljice, vendar se nanj nisem mogla navaditi. Sicer je wrap (elastičen trak) super, mehak, lepo objame in podpre otroka, ki ima v njem lepo in simetrično, pozicijo, torej se ne zvija v levo ali desno, itd. Vsa pozitivna mnenja drugih staršev razumem, vendar se midva v njih vseeno nisva našla. Meni je bilo stalno vroče (tudi v spodnjem perilu, haha), morda zato, ker sem rodila poleti ali pa sem tako vročekrvna, ne vem! Mali O pa je najprej sodeloval, v njem tudi zaspal, vendar ko se je zbudil, je vedno sledil histeričen jok, ker sicer lepo zavit, ni mogel premikati nogic. Nekajkrat sem poskusila, potem pa ga raje nosila v rokah. Tako in tako se je stalno dojil in mi je bilo tako lažje.

Včeraj je bil posebno naporen dan. Zjutraj sem napakirala v avto voziček, Bobo, otroka in moža ter kup prtljage. Naj bi izvedla kompliciran plan, kjer bi me mož z vozičkom in otrokom odložil v bližini trgovine, kjer parkiranje ni možno, čakal pa me je nujen opravek. On naj bi se nato odpeljal v službo, midva z malim bi nadaljevala opravke z avtobusom, na koncu pa se pripeljala do moževe službe, dala v prtljažnik voziček in odvečno prtljago, vzela Bobo in odšla proti domu. Vzrok: ker nam lift ne dela, vozička pa ne moremo pustiti drugje kot v avtu, zadnje čase izumljam neverjetne rešitve, kako ohraniti čim bolj normalno življenje ;) Aja, pa mož je do večera nameraval delati, zato je bilo treba izvesti letečo menjavo ;) ...

Petek, 29 November 2013 22:00

Čebričkanje!

Ker me je čebričkanje vedno zanimalo, sem prosila izkušeno čebričkarico za tale zapis. Hvala! Zagotovo nekoč preiskusim tudi sama :)

Tokrat piše: Lea Štrukelj Jeromen

Kaj sploh je čebričkanje? Zakaj ja in zakaj ne? Kako deluje v praksi? Kako se izvaja?

Z možem sva v dar dobila rabljeno banjico, čepravsem nekoč že slišala za čebriček. Ker mi je bila ideja všeč sem se že zdavnaj odločila, da se bo najin otrok kopal v čebričku (davno preden se je rodil).

No, naslov in naslovna slika sta bolj za hec, saj večino športov z nosilko na sebi ne moremo početi, vendar mamice v krizi pač izberemo kar lahko. Če imam na izbiro, da sem ali doma sama z otrokom ali pa da si ga navežem nase in grem na lepše, npr. kamor z vozičkom ne morem ali pa bi šla raje brez njega, mi kdaj seveda paše drugo :) Z nosilko se je seveda najlažje sprehajati po ravnem, po mestu ali po nezahtevnih poteh v naravi.

Zaradi novega/starega navdušenja nad nosilkami sem odprla novo temo v blogu - Nosilke! Novo zato, ker imam novo nosilko, staro pa zato, ker sem si nosilko želela še pred nosečnostjo, o njih prebrala in izbrskala vse mogoče med nosečnostjo in si takrat seveda tudi omislila prvo družinsko nosilko, ki je bila nosilka z obroči. Kaj več o njej kdaj drugič, saj jo zadnje čase, odkar ima hči več kot 10 kil, ne uporabljam več.

Izbrati pralne plenice je danes precejšnja mora, saj jih skoraj nikjer ni možno prijeti v roke, še si želimo ogledati še kaj drugega kot Pop-in v DM-u in kakšno Racmanko v Baby Centrih. Še manj je ljudi, ki bi znali v teh trgovinah karkoli pametnega svetovati. Tako je mamica, ki želi pralno previjati in nobenega ne pozna, ki to že počne, v precejšnji zagati. Še dobro, da obstaja internet in da se skoraj vse da najti po spletu, če si le vzamemo dovolj časa in energije za to. Upam, da bo tale blog olajšal začetke vsaj kakšni :)

Pa začenjam s sklopom objav o pralnih pleničkah, kot sem obljubila. Da si olajčam delo pri razlaganju prijateljicam kaj in kako, hkrati pa upam, da boste tudi ostali našli kaj zanimivega in da vam bo moje pisanje v veselje in pomoč.

Tokrat osnove o tem, čemur rečemo PRALNA PLENIČKA. Obstaja namreč več vrst in med vsemi mora vsaka najti tisto, ki ji ustreza po načinu uporabe in vpojnosti, pa glede kvalitete oz. trpežnosti, nenazadnje pa seveda ti mora biti cel sistem tudi na pogled všeč, ane?

V poplavi proizvajalcev, domačih (Racman, Štorklja) in tujih (GroVia, Flip, Kissaluvs, Best Bottom, Pop-In itd.) je res zamudno iskati, kaj vse obstaja in kaj bi bilo najbolje za posamezno družino. Vsaka družina ima pač svoje potrebe in svoj način življenja.

Torej, imamo:

-Enodelne plenice ali AIO (all in one): Bistvo AIO plenic je v tem, da se celotna plenica uporabi le enkrat in potem vrže v pranje. Vpojni del in nepremočljiva plast sta skupaj sešiti, lahko pa dodajamo dodatne vložke na pleničko ali v poseben žep, odvisno od blagovne znamke in koncepta.

-Hibridne plenice ali system prekrivnih hlačk in ločenega vpojnega jedra AI2 (all in two): Bistvo tega sistema je, da si lahko sami izberemo koliko prekrivnih hlačk bomo kupili in koliko vpojnih jeder, izbiramo pa lahko tudi različne vrste hlačk in jeder in jih kombiniramo med seboj… Sčasoma potem dokupujemo tisto, kar nam manjka do popolnega pralnopleničkarskega udobja.

Tako, pa smo prišli do konca male serije razlogov ZA pralne robčke. Prvi trije so bili:

  • Prihranijo denar
  • Nežni do občutljive kože
  • Najboljše obrišejo – hitro in enostavno

Je pa še en kjučni razlog, ki ga še nismo omenili, to je ekologija. CheekyWipes pralni robčki so okolju veliko prijaznejši od klasičnih robčkov. Manj odpadkov na deponijah. To je verjetno najopaznejši razlog prijaznosti do okolja. Če uporabljate CheekyWipes robčke to pomeni, da z vsakim previjanjem ne dodajate do 7 klasičnih robčkov na naše deponije! Če štejemo še brisanje med obroki, je ta kup smeti precejšen!

Obstajajo tudi druga dejstva v prid pralnim robčkom. Klasične robčke je treba proizvesti vedno znova, jih transportirati v trgovine in na domove, kar ima vpliv na okolje. Ta vpliv je večji z vsakim novim nakupom zavitka robčkov.

Cheeky Wipes robčki so etično proizvedeni, transportirani enkrat v skladišče in nato direktno k kupcu.

Kaj pa pranje in sušenje pralnih robčkov?

O tem, da z uporabo pralnih robčkov prihranite in da so najnežnejši do občutljive kože, smo že govorili v prejšnjih blogih.

Današnji TOP razlog, zakaj zamenjati navadne robčke za pralne je najbližje očetom! (Ne ve se zakaj, ampak večina jih zna biti občutljiva na bližino kakcev??)

Cheeky Wipes robčki so kot nalašč za hitro in enostavno brisanje kakcev. Poglejte si demonstracijo, ki kaže koliko so Cheeky Wipes robčki resnično boljši v akciji! Za prikaz je uporabljen kakec iz kikirikevega masla in marmelade, rezultat Cheeky:navadni robček pa je 1:7!  

Cheeky robčki so debelejši od navadnih otroških robčkov, zato nikoli ne boste s prsti predrli robčka in končali z umazanimi rokami. To je prednost v vsaki situaciji.

Kakec in pranje. Zdaj veste, da z našimi robčki lahko previjete lažje in hitreje. Kaj pa ves ta kakec v pralnem stroju? Vas misel na to moti?

Če smo čisto odkriti, prav veliko kakca na pralnih robčkih niti ne ostane. Večino tako in tako obrišete s pleničko (pralno ali navadno) in vržete v koš oz. operete s plenicami. Z robčki nato obrišete le še razmazani del, kar je večinoma veliko manj kot v kakšni eksploziji po hrbtu navzgor…

Pred nekaj dnevi sem začela s serijo blogov o prednostih uporabe pralnih otroških robčkov. V prvem delu smo govorili o velikih prihrankih denarja v primerjavi z uporabo robčkov za enkratno uporabo in ugotovili, da lahko govorimo o stotinah evrov prihranka vsako leto uporabe.

Naslednja prednost je meni najbolj pri srcu. Cheeky Wipes pralni robčki so veliko bolj prijazni otroški koži od klasičnih otroških robčkov. Upam, da se bodo tudi druge slovenske mamice opogumile in delile z name tudi svoje misli in izkušnje, da bodo v pomoč ostalim mamicam pri nas!

Cheeky Wipes robčki nežno čistijo otroško kožo, s katero pride v stik le naravno blago, voda in eterično olje. V prvih 6 tednih se uporabi eteričnega olja lahko tudi izognete, saj pediatri priporočajo, da se ta čas uporablja le čista voda brez dodatkov. Če imate dojenčka z izjemno občutljivo kožo, lahko za vlaženje robčkov uporabljate le vodo in pripravite robčke za vsak dan sproti, saj eterično olje drugače pomaga pri ohranjanju svežine (dva dni).

V teh finančno negotovih časih lahko verjetno brez obotavljanja rečem, da smo ljudje bolj pozorni na to, kam gre naš težko prisluženi denar. Če je v družini še dojenček, je pritisk na finance še bistveno večji. Ne gre samo za večje stroške v času okoli rojstva kot so voziček, posteljica, avtosedež ipd. Sčasoma se nabirajo stroški za vedno znova premajhna oblačila, za igrače in seveda za plenice in otroške robčke.

Ne bom se spuščala v debato za/proti uporabi pralnih plenic v primerjavi s tistimi za enkratno uporabo, saj je na internetu dovolj informacij za informirano odločitev. Vam pa ne glede na to, ali se odločite za pralne ali navadne plenice predlagam, da premislite o uporabi pralnih otroških robčkov! Sploh, če radi premišljeno porabljate vsak svoj evro in želite, da bi porodniško nadomestilo trajalo še malce dlje.

Naj primerjam cene. Za navadne (npr. Pampers oz. podobni) robčke je treba odšteti okoli 3,50  (cca 100 robčkov) za previjanje ene rite, vsak teden.

Če porabite 100 robčkov vsak teden, je to v 2 letih:

3,50  x 52 tednov x 2 leti = 364 

Če porabite dvakrat toliko robčkov vsak teden, je to v 2 letih

7,00  x 52 tednov x 2 leti = 728 

Ponedeljek, 24 September 2012 02:00

Kako smo postali pralni robčkarji

Anabanana, september 2012

Že med nosečnostjo sem se spogledovala pralnimi pleničkami, saj me je bilo groza, da bi moj otrok na tem svetu namesto čistega veselja in sreče pustil celo tono ali dve v plastiki zapakiranih drekcev, še preden bi začel govoriti.

Nisem se ozirala preveč na mnenja ostalih ljudi, raziskala ponudbo na internet, se odločila, navdušila še prijateljico in vsaka si je kupila svoj kupček GroVia pleničk.Zdaj pralno previjamo že 8 mesecev in smo navdušeni. Res je treba biti bolj pozoren, da otroka ne pustiš več ur v eni plenici, ampak previjanje nam je v veselje in pleničko zamenjamo tik-tak.

Kljub navdušenju nad pralnimi pleničkami, dolgo nismo pomislili, da bi uporabljali tudi pralne otroške robčke. Porabili smo malo goro bombažnih vatk, namočenih z vodo, ki sem jih v škatlici nosila tudi naokrog po sprehodih. Industrijski robčki so mi namreč vedno smrdeli in misel, da bi z njimi brisala še otroške rokice in usta, se mi je upirala že od nekdaj.

Iskreno povedano nisem niti vedela, kaj naj bi pralni robček bil. Predstavljala sem si, da je to nekaj, s čimer bi si moja stara mama brisala nos in ga nato tlačila nazaj v svoj žep. Pa sem se motila.

Ko je bila mala O stara 4 mesece, se je z nakupom pralnih robčkov Cheeky Wipes opogumila moja pralnopleničkarska prijateljica. Ko sem prvič videla tisti kupček pravilno kvadratnih, ličnih, lepo zarobljenih, mehkih, snežno belih robčkov, me je pošteno zamikalo, da bi jih imela tudi jaz! Z vsakega je gledala ljubka turkizna etiketka, ki naredi po mojem te robčke prav posebne. Zaradi teh etiketk lahko robčke vedno lepo zložim v kupček, da jih je lepo pogledati, iz kupa mokrih robčkov s pomočjo etikete z lahkoto potegneš samo enega, da ne omenim, da je moji mali O taka etiketa večkrat služila kot igrača za njene male prstke (in usteca seveda :)), jaz pa sem jo medtem lažje nahranila, previla, ipd.

Ja, kak teden ali dva sem sicer oklevala, si preračunavala ali bi vzela samo robčke, samo MINI komplet, le robčke in kakšno škatlo, malo več robčkov in nobene škatle, kar MAXI komplet z vsem, je predrago, ni predrago, ja, ne, ja, ne…

Dilemo je rešila tretja pralnopleničkarska prijateljica (ki se že je ubadala z isto dilemo in medtem prišla do svojih Cheeky robčkov), ki mi je posredovala nasvet njenega moža. Rekel ji je: »Prej ali slej boš ta denar prinesla noter, ker ne bo treba več kupovati vatk, industrijskih robčkov, papirnatih brisačk itd. Ali bo to mesec ali dva prej ali kasneje sploh ni važno!«

Tako je moški pogled na pralne robčke rešil dilemo, naročila sem MAXI komplet z dodatnim paketom belih robčkov in enim turkiznim, ker so mi bili pač všeč.

Kak mesec ali dva sicer nisem vedela, kaj naj s turkiznimi počnem in sem jih uporabljala kot blazinice pri dojenju. S plenicami jih namreč nisem želela prati, saj bi mi jih lahko zabarvali. Odkar pa mali O dajemo gosto hrano, sem vesela, da imam svoje barvne robčke, saj bi packarija od hrane bele robčke zapackala, na turkiznih pa se skoraj ne poznajo (perem pa jih z ostalim barvnim perilom). Bele še vedno z veseljem uporabljamo pri previjanju in super se mi zdi, da so še vedno snežno beli.

Morda v prihodnje preizkusimo še bambus, kdo ve?

Spremljajte nas tudi na FB!

Košarica

Košarica je prazna